Schouder aan Schouder en Rug aan Rug, de Stripmaker Almere

Aan De Stripmaker in Almere Buiten is een gevarieerde buurt gebouwd die plaats biedt aan 112 huishoudens in de sociale- en middenhuur.  De gemeente Almere had oorspronkelijk een programma van 70% markt en 30% sociaal gepland voor de locatie. Woningstichting GoedeStede wist de gemeente te overtuigen dat zij, samen met Trebbe, ook een mooi plan voor deze locatie konden ontwikkelen. Voor de middenhuur  is ontwikkelaar BPD bij het plan betrokken. Sociale huurders zijn niet te vatten in één doelgroep. Het gaat hier om één- en tweepersoonshuishoudens, gezinnen, starters en senioren.                

De Stripmaker bevat
– 31 rijwoningen voor gezinnen, ontwikkeld met het concept Trebbe Basis Wonen
– 21 appartementen voor senioren, ontwikkeld met Trebbe Hoog Wonen concept
– 18 portiekwoningen voor jongeren, ontwikkeld met Nieuwe Portiek concept van Trebbe
– 42 Rug-aan-Rug-woningen voor  één tot tweepersoonshuishoudens

La ferme industrielle de Platé
Het idee om  een buurt rondom een hof te creëren ontstond al snel. Dan kom je voor een referentie uit op een kasteel, klooster of boerderij, de keuze viel op de opzet van een boerenhof. Uitdaging was echter dat dit hof richting de 100 meter in het vierkant ging. Een traditionele Limburgse hoeve is veelal veel kleiner. De oplossing diende zich aan in de vorm van een Franse referentie: La ferme industrielle de Platé, een industriële hoeve uit de 19e eeuw vlak boven Tours. Het ensemble van deze hoeve met hoofd- en bijgebouwen, rondom een hof, de maat en schaal ervan pasten naadloos bij de plannen. De ferme industrielle  was destijds in één keer gerealiseerd en niet gegroeid door de jaren heen zoals een traditionele hoeve. Ook dit paste bij de ideeën over de architectuur voor de Stripmaker: karaktervol door repetitie en variatie daarop. Het ontwerp laat zich kenmerken door goede metselwerkarchitectuur, waarbij de buitenzijde van het plan donkerder van toon is en aan de binnenzijde rondom het hof lichter. Er wordt gewerkt met witte accentvlakken, die een moderne vertaling zijn van de vakwerken van boerderijen.  Een helder ritme in gevelopeningen maakt het compleet.  De Stripmaker is een bouwbaar en nuchter plan geworden . Het ‘hoofdgebouw’ is het appartementencomplex en de verschillende ‘bijgebouwen’, verspringend in hoogte, bestaan uit rijwoningen, portiekwoningen en rug-aan-rug-woningen.

Met aandacht de juiste situering
Alle woningen hebben een eigen buitenruimte, met uitzondering van de portiekwoningen, deze hebben een gezamenlijke buitenruimte. Daarnaast is er een groene binnenhof. Om dit optimaal uit te nutten is er veel aandacht en zorg gestoken in de situering van de woningen. Met name de situering van de Rug-aan-Rug-woningen vroeg extra aandacht en creativiteit. De helft van de Rug-aan-Rug-woningen heeft een eigen voortuin, de andere helft van de woningen een dakterras op de woning van de ‘achterbuurman’. Met het dakterras hebben deze woningen een buitenruimte op het zuiden in de luwte van het binnenhof.

Ontwerp: ontworpen tijdens dienstverband INBO architecten
Opdrachtgever: Trebbe voor woningstichting GoedeStede en ontwikkelaar BPD
Oplevering: 2020
Publicatie: https://www.trebbe.nl/schouder-aan-schouder/