Wonen in je eigen natuurgebied, Peinder Mieden 

De Peinder Mieden is een nieuw natuurgebied, ingericht volgens het concept de Nieuwe Marke van landschapsbureau Stroming. Door het bouwen van kleine aantallen woningen in lage dichtheden zijn financiën beschikbaar gekomen voor de ontwikkeling van een nieuw, toegankelijk en streekeigen natuurgebied. De nieuwe bewoners gezamenlijk beheren en onderhouden het gebied duurzaam.

Als architect hebben wij een woning met mantelzorg ontworpen in de Peinder Mieden. De woning is gebouwd voor de familie Jansen. Daarin is een appartement voor hun moeder opgenomen met eigen entree. Het appartement heeft via de bijkeuken, die in het hart van de woning ligt, verbinding met de woning zelf. Dit was een bewuste keuze, zodat er nabijheid is en ieder toch een eigen privé heeft. De kinderen wonen in de Randstad en hebben hun eigen gezinnen. Op de verdieping is voor hen voldoende ruimte om te blijven logeren. Dit maakt het een echt familiehuis.

Onder één dak maakt de gevel sprongen en insneden. Dit om ruimte te maken voor de twee entrees en veranda. De stijl is modern landelijk. Gevelopeningen zijn vanuit de plattegrond ontworpen. In het oog springend is de archetypische schoorsteen, die aan de waterzijde over de helft van de gevel is getrokken.

De woning is in hoge mate biobased en energieneutraal gebouwd. Het bouwsysteem is houtskeletbouw, met cellulose als isolatie. I liggers zijn gebruikt in wanden en vloeren om een hoge isolatiewaarde te halen. De woning is dampopen gebouwd, gevelbekleding is baksteen en deels hout. Een tigchelkachel zorgt voor extra warmte. Op het dak liggen keramische vlakke dakpannen. De zonnepanelen zijn daarbij in de pannen geïntegreerd.

Inspirerend wonen op syn Frysk, museum De Tiid
Vrijdag vijftien december wordt in museum De Tiid, Bolsward, de tentoonstelling “Inspirerend wonen op syn Frysk” geopend. Veertig Friese architecten tonen woningbouwplannen gerealiseerd in Friesland. Architecture Art laat hier het project “Peinder Mieden, wonen in je eigen natuurgebied” zien.

Omschrijving:

  • EP 0 woning te Peinder Mieden – Friesland
  • bruto oppervlakte = + 400m2
  • levensloop bestendige woning
  • houtskeletbouw systeem, dampopen bouw
  • startbouw 2018 – oplevering 2019
  • bodem warmtepomp

 

Auteur: architect ir. Olof Schonewille & ir. Janet Schonewille-alsaifi