Vrij wonen in het coulisselandschap, Bontebok

In het buitengebied van Bontebok, een dorpje ten noorden van Heerenveen, is een moderne villa ontworpen in de traditie van het Glass House. De lange weidse kavel waarop het huis staat, ligt verscholen in het Friese landschap en wordt omringd door boomwallen, waardoor het vanaf de weg niet zichtbaar is.

Ontworpen vanuit de landschappelijke context
Het woonhuis is vanuit de landschappelijke context ontworpen. Door de woning over de volle breedte van de kavel te situeren, wordt de kavel verdeeld in een voorhof aan de entreezijde van het woonhuis en een open landschappelijke tuin aan de andere zijde. Een lange laan voert de bezoeker langs een klein bos, via de omsloten voorhof, naar de voordeur gelegen aan de poort die leidt naar de landschappelijke tuin. De laan eindigt aan de zuidelijke rand van de kavel in de stilte van het landschap. 

De architectuur ondersteunt de ruimtelijke beslotenheid van de plek
Er ontstaat door de ligging op de kavel een noord- en een zuidgevel, met een publieke zijde en een private zijde, een zonzijde en een schaduwzijde. De kavel wordt omsloten door volgroeide boomwallen. Op de plekken waar de boomwal het woonhuis raakt, neemt een natuurstenen gesloten wand de begeleiding van de landschappelijke ruimte over en vormt zo tevens de beëindiging aan beide korte zijden van het woonhuis. Aan de zuidzijde wijken de natuurstenen schijven even terug en geven zo overhoeks een open zicht op de landschapstuin.

‘te gast’ in het landschap
De vloer van de begane grond zweeft net boven het maaiveld alsof het huis nog niet is ‘geland’ en nog te gast is in het landschap. De vloeren, wanden en plafonds van de woning zijn van beton, afgewerkt met witte natuursteen of stucwerk. Er zijn hoogwaardige en duurzame materialen toegepast, onder andere aluminium kozijnen en hoogrendementsglas. De warmte-koudeopslag in de bodem zorgt ervoor dat er geen gasaansluiting nodig is. Samen met een lange smalle strook zonnecollectoren in de landschapstuin, is het huis zeer energiezuinig.

Ontwerp: ontworpen tijdens dienstverband INBO architecten
Opdrachtgever: Particulier
Oplevering: 2013
Prijzen: Genomineerd voor Vredeman de Vriesprijs 2014
Fotografie: Auke van der Weide

publicatie; ArchDailly

Auteur: architect ir. Olof Schonewille & ir. Janet Schonewille-alsaifi